+358 40 662 8220 serc@ahtari.fi

SnowPanda ja Sichuanin keittiö apuna saunaruokaelämyksen kehittämisessä

4.4.2021

Saunaruokaelämystä uudistetaan yhteiskehittämisellä

Ruoka ja juoma sekä sen esillepano ovat olennainen osa suomalaista saunaelämystä. Maut ja kaunis kattaus täydentävät rentouttavan ja hyvinvointia lisäävän kokemuksen. Ne korostavat saunaelämyksen moniaistisuutta ja ainutlaatuisuutta. Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Anu Hopian ja kumppaneidensa luomaa työpajamallia on aiemmin hyödynnetty jo useissa ruokakehitysprojekteissa. Nyt tämä kokemus ja osaaminen, Sauna from Finlandin yritysverkosto sekä SnowPandan kiinalainen ruokakehitysverkosto lähtevät yhdessä kehittämään saunaan liittyvän elintarvikealan tuotteistusta kansainvälisille markkinoille sopivaksi. Etelä-Pohjanmaan liiton AKKE-rahoituksella rahoittama uusi hanke tähtää kehittämään alueen yritysten liiketoimintaa yhdistämällä suomalaisen saunan vetovoiman suomalaiseen elintarvikeosaamiseen.

“Tutkijoiden, kuluttajien ja yritysten välinen yhteiskehittäminen on jo aiemmin tuottanut hyviä tuloksia. Kehityksen suuntaaminen kansainvälisille markkinoille on luontainen jatkumo aiemmille projekteillemme ja on erityisen hienoa olla mukana suomalaisen saunakulttuurin edistämisessä. Kaikkihan me rakastamme saunomista ja saunan jälkeisiä ruokahetkiä”, kertovat elintarvikekehityksen professori Anu Hopia sekä projektiasiantuntija Nanna Rintala Turun yliopistosta.

Uutta näkökulmaa ruoanvalmistukseen tuo yhteistyö Sichuanin ruokamaakunnassa olevien SERC-kumppaneiden kanssa. Kiinalainen ruokayliopisto ja toisen asteen “kokkikoulu” tuo makuelämysten kehittämiseen oman maailmalla kuuluisan näkökulmansa. SnowPandan Esa Vuorenmaa näkee hyviä mahdollisuuksia kansainvälisessä yhteistyössä. “Tämä on hieno kokonaisuus. SnowPandan ja SERC:in kumppaneissa Kiinassa on kuuluisan Sichuanin keittiön ammattilaisia ja tuomme heidän osaamisensa mukaan tekemiseen.”

Saunaelämyksen rikastamiseen kannattaa nyt panostaakin. Esimerkiksi viime vuonna Suomen matkailua koskevia internethakuja tehtiin suurimmilla hakukoneilla kansainvälisesti yhteensä 4,9 miljoonaa, joista eniten haut liittyivät sauna-aiheeseen. Kokemus on siis monella Suomeen suuntaavalla matkailijalla to do -listalla. Hankkeen tarkoituksena on saattaa saunaruokailun kehittämiseen liittyvä yhteistyö alulle ja saada siten myös eteläpohjalaisia elintarvike- ja matkailuyrityksiä mukaan kasvavaan saunaliiketoimintaan. Tulosten myötä myös Etelä-Pohjanmaalla on mahdollisuus profiloitua entistä vahvemmin ruokamatkailumaakunnaksi.

“Mukaan lähteminen kannattaa, sillä saunan suosio on kasvanut huimasti ja se on yksi suurimmista Suomen vetonauloista. Onnistuneen saunaelämyksen kuuluu myös maistua hyvältä!” kertoo Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja Carita Harju.

Yhteystiedot:
Sauna from Finland: Carita Harju carita@saunafromfinland.fi, 040 566 2481
Kiina-yhteistyön osalta: Esa Vuorenmaa esa.vuorenmaa@ahtari.fi, 040 662 8220
Turun yliopisto: Nanna Rintala nanna.rintala@utu.fi